Alla har någon gång upplevt en sömnlös natt på grund av att man varit stressad eller bekymrad över något i sin tillvaro. Det är besvärligt när det händer men det är inte farligt. Om det upprepar sig regelbundet, är det naturligtvis viktigt att se över orsakerna till sömnbristen eftersom sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig, bearbeta intryck och är ytterst viktig för välmåendet.
Sömnproblem kan se mycket olika ut. Det kan handla om svårigheter att somna in, sova (bevara sömnen) eller sova med bristande kvalitet. Kvaliteten på vår sömn hänger samman med hur vi mår i stort och bakomliggande orsaker är ofta högst individuella. Det finns fysiologiska, kognitiva eller rent praktiska faktorer som kan bidra till sömnsvårigheterna.
Typiska stressymtom vid sömnsvårigheter är hjärtklappning, kallsvettning och en hjärna som jobbar på högvarv. De flesta personer som lider av sömnbesvär utvecklar vid sidan av kroppsliga symptom och orostankar inför att inte kunna sova, som i sin tur försvårar sömnproblemen på sikt. Sömnsvårigheter kan vara ett första tecken på stress, oro eller depression. För att komma tillrätta med sömnstörning krävs en analys av hela livssituationen.
Kognitiv beteendeterapi mot sömnstörning anses idag vara minst lika effektiv som sömnmedel, dessutom mer effektiv på lång sikt.