Alla kan bli drabbade eller vara med om svåra livshändelser. I de flesta fall kan vi återhämta oss och leva med smärtsamma minnen.
Vissa händelser är dock så traumatiska att de fortsätter orsaka starka känslor av fruktan, hjälplöshet och/eller skräck så att det kan bli svårt att gå vidare och fungera som vanligt. Det kan t.ex. handla om rån, misshandel, sexuella övergrepp, olyckor, en svår förlossning, naturkatastrofer eller krigshändelser. Traumat kan vara personligt, som misshandel i hemmet, eller opersonligt, som en olycka.
Ett av de centrala symptomen vid PTSD är att den traumatiska händelsen återupplevs om och om igen med känslor av skräck eller vrede. Det kan handla om t.ex. snabba “flashbacks” eller svåra mardrömmar. Återupplevelsen kan utlösas av yttre sinnesintryck eller händelser som påminner om traumat. Detta innebär oftast ett undvikande av aktiviteter, platser, personer eller tankar som är förknippade med händelsen.
Vid PTSD är det sympatiska nervsystemet ständigt överaktivt (hyperarousal) som leder till ökad vaksamhet, sömnstörningar, koncentrationssvårigheter, irritabilitet eller vredesutbrott. För den som lever med PTSD innebär tillståndet ett lidande och det är svårt att leva som man önskar. Flertalet kan också insjukna i depression.